Het laatste nieuws

Meer motivatie en eigenaarschap bij leerlingen? Denk eens aan oplossingsgericht werken in de klas.

Dat klinkt mooi: meer eigenaarschap. Maar hoe bereiken we dat nou bij een leerling? Dat vraagt toch om een gedragsverandering? Hoe krijg ik dat als docent voor elkaar? Denk dan eens aan oplossingsgericht werken.

Oplossingsgericht werken (OGW) heeft de focus op de oplossing, de gewenste situatie. Door middel van vragen stellen komt de leerling erachter wat hij/zij stap voor stap kan doen om daar te komen. Er wordt gevraagd naar eerdere successen, wat heeft al gewerkt? Waar ben je goed in? Hoe kun je die eerdere succes gebruiken om dichter bij de gewenste situatie te komen? Wat heb je daarvoor nodig?

OGW is een krachtige en positieve manier om gedragsveranderingen bij leerlingen te realiseren. Door op een OGW manier met de leerlingen in gesprek te gaan over hun gewenste situatie krijg je meer inzicht in leerlingen en kun je ze helpen door zelf naar de oplossing te komen. Je maakt dus als het ware de leerling eigenaar van zijn stappenplan. Die heeft hijzelf bedacht en is daarom gemotiveerder om de stappen ook echt te gaan zetten.

OGW is ontstaan uit de psychotherapie en wordt steeds meer met succes toegepast op scholen. Hier een voorbeeld van OGW op het MBO ROC (Doen wat werkt Ron van Achteren).

Wil je meer informatie over trainingen OGW in het onderwijs? Neem contact met me op. Ook voor oplossingsgericht leidinggeven in het onderwijs.

Wil je meer informatie

Voor brandende vragen, directe ondersteuning en mediation kun je contact met mij opnemen, via sandra@betaonderwijsopmaat.nl of het contactformulier