Het laatste nieuws

De zes rollen van de leraar. Handboek voor effectief lesgeven.

Het handboek voor effectief lesgeven van Martie Slooter is een prachtige manier om je vaardigheden als docent te evalueren en zo nodig aan te passen. Het geeft je, samen met de het evaluatie instrument, een handige tool om te reflecteren op je eigen handelen in de klas.

Het heeft mij doen beseffen waar het mis ging toe ik vorig jaar inviel vanaf de herfstvakantie in een 2 mavo klas. Doordat in het boek de indeling wordt gemaakt in verschillende rollen die vervolgens worden beschreven in niveaus wist ik eigenlijk precies in welke rol en op welk niveau er iets mis ging. Ik ging namelijk als ervaren bovenbouw docent startten in de gastheerrol en presentatorrol op niveau 4 (de coachende rol) terwijl de leerlingen dat nog niet verwachten. Ik ging er vanuit dat ze al enige mate van zelfregulatie hadden maar dat hadden ze nog niet allemaal. Als je dan begint met je mooie feedback vragen verlies je snel het contact en de medewerking van een aantal leerlingen. Gelukkig kon ik dit op tijd herkennen en en ook aanpassen.

Ik vond het fijn om met behulp van de zes rollen erachter te komen waar het mis ging. Het boek geeft je praktische handvatten om het de volgende keer beter te doen. Het machteloze gevoel werd omgezet in gedrag dat ik kon aanpassen. Met succes! Ik denk dat andere docenten ook baat kunnen hebben bij dit praktische instrument.

Wil je het hele verhaal horen of meer weten over De zes rollen van de leraar? Laat het me weten dan kunnen we verder praten.

Wil je meer informatie

Voor brandende vragen, directe ondersteuning en mediation kun je contact met mij opnemen, via sandra@betaonderwijsopmaat.nl of het contactformulier